Site Menüsü
Site Haritası
KAMU SPOTU

Bir ilk gerçekleşti. Esnafımız ve Sanayicimiz, yarınlara umut taşıyan işbirliğinin ilk adımını atarak, panelde buluştular

TİRE’DE BÜYÜK İŞBİRLİĞİ:
ESNAF VE SANAYİCİ DAYANIŞMA PANELİNDE BULUŞTU.

Tire Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının üye ve temsilcileriyle, Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ’NİN) üyesi sanayici ve fabrikatörler, ilk defa düzenlenen iş birliği panelinde bir araya gelerek birlikte nasıl çalışabileceklerini masaya yatırdılar. TOSBİ konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya yöneticilerin yanı sıra esnaflar da ilgi gösterdi.

Bölgenin ekonomik potansiyelini, katılımcıların sorunları, ihtiyaçları ve TOSBİ Yönetiminden beklentilerini belirlemek üzere TOSBİ yönetimi tarafından yapılan anket çalışmasının sonuçlarını katılımcılarla paylaşmak, görüş ve önerilerinden yararlanarak yapılacak çalışmaları yönlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Esnaf Odaları Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu’ya söz verildi. Mutlu, Hz. İbrahim Peygamber’in bir kıssasını hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Ateşteki İbrahim Peygamber’e gagasıyla su taşıyan kuşa, gayretlerinin fayda etmeyeceği, yeterli olmayacağı hatırlatıldığında dost olduğumuz belli olsun cevabı vermiş. Ben de buraya öncelikle dost olduğumu anlatmak için geldim” ifadelerini kullandı.

Herkesin yatırdığı paranın ve verdiği emeğin karşılığını almak için çabaladığını söyleyen Zekeriya Mutlu, “Biz de esnaf odaları olarak bu beklentilere teknik ve lojistik alt yapı sağlıyoruz. Bu panel laf olsun, sadece yapılmış olsun diye geçiştirilmemeli. Bu salon daha kalabalık olmalıydı. 12 yıldır organize var ver ilk defa böyle bir toplantı gerçekleşiyor. Bu açıdan da son derece önemli, emekler heba olmamalı, sonuç alabilmeliyiz” şeklinde konuştu.

MUTLU, “HER İŞİ YAPARIM DEVRİ BİTTİ”

İş arayanların ‘Ne iş olsa yaparım’ diyerek kendilerine geldiğine dikkat çeken Mutlu, bu anlayış döneminin sona erdiğini öne sürdü. Mutlu, nitelikli eleman yetiştirmenin önemine vurguda bulunarak, “Böylesi bir eğitim süreci ve nitelikli istihdam, karşılıklı işbirliği ve koordinasyon ile sağlanır. Dünyanın en büyük sorunu işsizliktir. Bu sorun da ancak üretimle çözülür. Çin ve Hindistan bu sorunu üretimle aşmıştır” söylemlerinde bulundu.

Mutlu, toplantının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasını, “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, bu dünya kimseye kalmaz” ifadeleriyle tamamladı. Zekeriya Mutlu’nun ardından TOSBİ Müteşebbis Heyeti Başkanı Hüseyin Arıcı ve EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçeoğlu da katılımcılara hitaben birer konuşma yaparak panelin önemine ve amacına ulaşmasının ehemmiyetine değindiler.

“Tire tarihte her zaman önemli bir kent olmuştur”

Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu da konuşmasında Tire’nin tarihsel süreçteki önemine değindi. Tarihte Tire’nin her zaman önemli bir yeri olduğunu bugün de tarihi ve kültürel dokunun yanı sıra gelişmekte olan sanayisi ile çağdaş bir kent olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Çapkınoğlu, sanayici ile esnafın bir arada işbirliği içerisinde çalışmasının önemine vurguda bulunarak, “Biz esnafımızın, sanayicilerimizle işbirliği içerisinde çalışması için gerekeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ümit Ünalmış da yaptığı konuşmada “Bizler esnaf olarak kendimize güveniyoruz. Sanayicimiz, bizlerden de teklif alsın. Tüm esnaf arkadaşlarımız Ahilik kültürü ve ahlakıyla yetişmiş insanlar. Sanayicimizin 4 kilometre yakınındaki esnafla işbirliği yapmak yerine, 80 km. mesafedeki İzmir’e gitmesini doğru bulmuyoruz. Bilmelerini istiyoruz ki Tire esnafı sanayicimizin tüm ihtiyacını karşılayacaktır. Yapacağımız işbirliği şimdiden hepimize hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Hızlan da bir konuşma yaparak, işbirliğinin önemine dikkat çekti. Hızlan, “Fabrikalara neden mal ve hizmet satamadığımızın çözümünü bu toplantıda bulmayı ümit ediyoruz. TOSBİ’deki yan sanayi işlerinin İzmir’de yaptırılmasını içimize sindiremiyoruz. Ümit ediyoruz ki bu panel bir başlangıç olur” ifadelerini kullandı.

Tayfur Çiçek, “Siyasetçilere yağ çekmeyi bırakmalıyız”

TOSBİ Yönetim Kurulu 2. Başkanı ve Demokrat Partili Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise konuşmasında Tire’nin yeterli desteği alamadığına dikkat çekti. Çiçek, Manisa’nın teşvikler sayesinde 6. Organizesini doldurduğunu, ilçelerinde organizelerin dolmaya başladığını dile getirerek, “Tire’de organize 12. Yılında. Halen daha 43 fabrika faal. Teşvik olmayınca yatırımcı da gelmiyor. Yolumuz yok. Bakın burada son derece önemli bir toplantı var, hiçbir siyasi partinin başkanını göremiyoruz. Milletvekillerini görmek zaten mümkün değil. Burada siyasi bir yanlışlık var. Manisa da teşvik var ama İzmir’de yok, biz de ilçe olarak bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bizim milletvekillerimiz uyuyor mu? Biz siyasileri çiçeklerle, bandolarla karşılıyoruz ama bir şey istemesini beceremiyoruz. Bu havzadaki organizeler on kere dolmalıydı” söylemlerinde bulundu.

Yol konusunda Bakan Binali Yıldırım’a iki kez dosya sunduğunu öne süren Tayfur Çiçek, “Sanayici yol yok diyor. Yolu da belediye mi yapacak? Bakan beye iki kez dosya verdim. Hala yol yok. Bu iş lütfen daha fazla uzamasın. Buradaki sanayici ne yapsın? Yollarda tırların aynaları birbirlerine çarpıyor. Tireliler artık siyasetçilere yap çekmeyi bırakmalı. Bizim bir lobimiz yok. Heyet hava civa” ifadelerini kullandı.

Çiçek, “Tozpembe tablo çizmeyin, esnaf zor durumda”

Konuşmasının devamında iktidara da yüklenen Tayfur Çiçek, esnafın söylenildiği gibi rahat olmadığını, çok zor durumda olduğunu öne sürdü. Çiçek, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Hızlan’a ‘Takipteki dosya oranını’ sorarak ‘%40’ cevabını alınca, ‘İşte kooperatif başkanımız kendisi ifade ediyor. Yıllardır başarıyla, sıfır kayıpla tahsilat yapan kooperatif ne halde. Takip oranı %40’lara yükselmiş” şeklinde konuştu.

Düzenledikleri fuara çok az firma katıldığı için, esnaf ve sanayiciye de sitem eden Tayfur Çiçek, konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi:

“64 köy muhtarımızı teker teker davet ettik. Sadece 3 köy muhtarımız geldi. Üreticilerimiz fuarda yoktu. Öğreniyoruz ki Bursa fuarına gidiyorlar. Kendi ilçelerindeki fuara tenezzül etmiyorlar. Sanayideki ustamız ise ‘Ben kaç yıllık ustayım, beni herkes tanır’ diyor. Biz önce bu anlayışı kırmalıyız”.

Toplantı daha sonra, esnaf ve sanayicilerin karşılıklı belirttikleri görüş ve önerilerle sonuçlandı.

Başkanımız Ümit Ünalmış'ın tam konuşma metni:

Sayın Belediye Başkanım,

Sayın Birlik Başkanım,

Sayın Ticaret Odası Başkanım,

Sayın Tire Organize Sanayi Bölgesi Başkanım,

Çok Değerli Sanayiciler,

Çok Değerli Esnaf ve Sanatkar dostlarım,

Tire Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı olarak Şahsım,Yönetim Kurulum ve 1035 esnaf üyemiz adına hepinizi saygı ile selamlarım.

Tire Esnafı ile Organize Sanayi Bölgesi sanayicilerini bir araya getirmek için bu toplantıyı düzenleyen organize sanayi bölgesi Yönetim Kuruluna ve Bölge Müdürlüğüne çok teşekkür ederim.

Biz organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmaların ihtiyacı olan ve Tire esnafı tarafından sağlanabilecek mal ve hizmetleri en uygun fiyatlardan istenen zamanda ve kalitede sunmaya talibiz.Bu mal ve hizmetlerin İzmir’den tedarik edilmesini kabullenemiyoruz.Bu nedenle birbirimizi tanımamız gerekiyor.Sizlere dağıttığımız Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki İş Rehberinde iş kolları itibariyle üyelerimizin listesi yer almaktadır.İzlediğiniz Filmde ve üyelerimizin yaptığı işleri tanıtmaya çalıştık.

Çeşitli işkolunda faaliyet gösteren 1035 üyemiz var.Öyle tahmin ediyorum ki  üyelerimizin en az yarısı organize sanayi bölgesi sanayicileri ile mal ve hizmet ticareti yapabilir.Makine tamir,torna tesviye gurubunda (32) esnafımız,elektrik tesisat bölümünde (58) ,mobilya ve marangoz gurubunda (58), bobinaj gurubunda (8) ,soğuk demir ve ferforje (23),alüminyum ve plastik doğrama gurubunda (20) ,otomotiv gurubunda (141) bu saydığım meslekler dışında, Soğuk hava depo kapıları,polyester su deposu gibi ürünlerinde  imalatı sanayimizde   yapılmaktadır.Üyelerimizin çekirdekten yetişmiş çok tecrübeli ustalar olduğunu özellikle ifade etmek isterim.Öncelikle birbirimizi tanıyacağız,deneyeceğiz ondan sonra fiyat ve kalite uygunsa işbirliği yapacağız.

Tire esnafı olarak iş hacmimizi genişletmek istiyoruz.Değerli sanayicilerimizden;sadece acil durumlarda zaman darlığı nedeni ile değil,her zaman önce bize gelmelerini,bize iş vermelerini arzu ediyoruz.Tire Esnafı ve Sanatkarları olarak kendimize güveniyoruz.

Bu toplantıda sanayicilerimiz ile esnafımız arasında işbirliğinin gelişememesinin nedenlerini ortaya koymamız ve bunları nasıl aşacağımızı belirlememiz gerekiyor.Sanayicilerimiz esnafımızın işyerlerinin darlığına bakarak karar vermesin.İhtiyacı olan mal ve hizmete ilişkin bizden teklif alsın.Gelelim yüz yüze görüşelim karşılıklı isteklerimizi anlatalım.Hiç bir üyemiz beceremeyeceği ve zamanında teslim edemeyeceği işi almak istemez çünkü bizim esnafımız Ahilik kültüründen gelmiş ve Ahilik Nasihatini alarak  yetişmiştir.Bize ön yargılı olmanızı istemiyoruz.Siz endişelerinizi ve bu güne kadar karşılaştığınız sorunları açıklayın.Bizde ona göre tedbirlerimizi alalım.İhtiyaçlarınızı 4 kilometre yakınınızda bulunan Tire esnafından tedarik etmek varken neden 80 kilometre uzaklıktaki İzmir’den alasınız.

İş birliğinizin geliştirilmesi konusunda Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.Bu toplantıyı çok önemli bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz.

Tire esnafının kendi organize sanayi bölgesine kabul ettirmesi ve geliştirmesi esnafa fayda sağlaması yanında,organize sanayi bölgesine yeni yatırımcıların gelmesine de vesile olur.sanayici yatırım ve üretim için ihtiyacı olan mal ve hizmetleri mümkün olan en yakın yerden tedarik etmek ister.İki taraf da bu düşünceden hareketle iş birliğini geliştirmeye istekli olmalıdır.

Ben daha fazla zamanınızı almak istemiyorum.Sanayicilerimizin isteklerini ve sorunlarını dinlemek istiyorum.

Toplantının Tire’mize,esnafımıza ve sanayicimize hayırlı olmasını diliyorum.

Toplantıya katıldığınız ve beni dinlediğiniz için teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   3303 kez okundu

24° 24° 16°
Döviz Bilgileri